Kişisel Gelişim Nedir?

İsterseniz kişisel gelişimin aslında ne olduğunu psikoterapi ile olan farklılığına dayanarak açıklayalım.

En kısa tanım ile kişisel gelişim süreçleri psikoterapi seanslarında amaçlanan, hayatımızda ve kişiliğimizdeki olumsuz durumları sadece ortadan kaldırmayı hedeflemekten öte değiştiremeyeceğimiz bazı durum ve özelliklerimizin aslında ne için bize verildiğinin sembolik anlamda izini sürer ve bu sorun gibi görünen konuları bir güce dönüştürerek kullanmamızı sağlar.

Kişisel gelişim hayatta olan her şeyin sembolik bir anlamı olduğunu kabul eder ve bu anlamların ortaya çıkmasını sağlar.

Hayatımızda ya da kişiliğimizde fark ettiğimiz sorunlara -Peki bu ne işe yarar? Bunu nasıl pozitif bir duruma dönüştürürüz? Sorularına cevap bulur. Kişisel gelişim patolojiler ile değil elde olan durum ve imkanlar ile ilgilenir.

Örnek olarak narsist bir birey psikoterapi sürecinde bu patolojisini iyileştirmek için tedavi görürken kişisel gelişim süreci bu özelliğin kendisine organizasyon ve önderlik etme yönündeki olumlu alternatiflerini tanımlar ve sunar.

Diğer bir örnekte ise paranoid şizofreni hastalığı psikiyatrik disiplini ilgilendiren bir patoloji olarak kişisel gelişimin ilgi ve yetki alanı değilken şüpheci bir örüntüye sahip bir birey kişisel gelişim sürecinde bu olumsuz gördüğü özelliğinin denetleme, araştırma, düzenleme gibi mesleki açılımları ile tanışabilir.

Not: Kişisel gelişim psikoloji biliminin hiçbir alanına alternatif değildir, tedavi etme iddiasında bulunamaz destek ve dönüşüm fırsatı sağlar, hayatın sembollerinin anlamlarını açıklar.

Aynı zamanda kişisel gelişim bilimin ilgisi ve disiplini dışında kalan kimi alanlarda farklı bakış açıları eşliğinde kişinin yaşadığı olumsuz durumları anlamak ve dönüştürmek için alan yaratır.

 

Peki koçluk nedir?

Kimse koyun olmadığına göre koçluk kavramının anlamına kısaca değinmek istiyoruz.

Dünya da ve ülkemizde sıklıkla suistimal edilen kişisel gelişim ve koçluk kavramlarının etik nedenler dışında dil bariyerine çarptığını görmekteyiz. Koçluk kavramının anlam bulduğu Amerika ve Avrupa dillerinden direk olarak dilimize çevrilmesi sonucu oluşan anlam düşüklüğü yine bu kavramların bu isimler ile tanınıyor olması sebebi ile devem etme eğilimindedir.

Haluk Otman bu çerçevede kendisini bireysel ve kurumsal danışman olarak tanımlamanın ötesinde gönülsüzce de olsa kelimelere yüklenen ortak anlam sebebi ile koçluk terimini de kullanmaktadır.

Kısacası koçluk: Kişi ya da kurumun hedefini bulma, hedefine yürüme ve hedefini başarma süreçlerinde kendilerine ihtiyaçları olan bilgi ve organik motivasyonu sağlayan bir sağduyu sesidir diyebiliriz.

 

Bireysel Farkındalık Seansı ve Farkı Nedir?

Haluk Otman’ın pek çok farklı isimle sunduğu ve farklı içeriklere sahip seansların dayandığı temel anlayış tüm bu oturumların bireysel farkındalık yaratma amacınla olmalarıdır.

Her insanın birey olamadığı gerçeği ışığında;

Birey olmanın parmak izinize kadar farklı olmak ve bu benzersiz iç dünyanızın kapılarını birlikte aralamak anlamına geldiğini bilerek devam edelim.

Peki nedir bu bireysel farkındalık seansı? Farklı olan nedir?

Hayatta ‘ben’ kavramını oluşturan bilginin yüzde sekseninin öğrenilmiş bir ben tanımı olduğu gerçeği bize sahip olduğumuz pek çok düşünce, tepki, istek, arzu, inanç ve diğer pek çok kavramında öğrenilmiş olduğunu ve gerçek benliğimiz ile uzaktan yakından bir ilişkisi olmadığı gerçeğini ortaya çıkarmaktadır.

Bize ait olmayan bu inanç, değer ve kavramlar hayatımızda bizim aleyhimize işleyerek arzu ettiğimiz başarı ve mutluluktan bizi mahrum bırakır.

Peki ihtiyacımız olan ve saf bir biçimde bize uyumlu gerçek gücümüz nerede saklı?

Karanlık tarafımızda.

Peki nedir bu karanlık taraf?

Karanlık taraf dediğimizde kendimize dair en derin arzu, istek ve potansiyellerimizin yanlış tanımlamalar neticesinde hapsedildiği, ilgimizden yoksun bırakıldığı, kötü veya yanlış olarak addedilerek unutmaya çalıştığımız alandan bahsediyoruz.

Örnek olarak hepimiz bencil olmaktan korkarız ve bencil olmamak adına kişisel ve duygusal sınırlarımızın aşılmasına, iyi olmak adına almayı bilmeyen sürekli veren bir insan olmamıza izin veririz ve zamanla tükeniriz.

Zira ben diyemeyen biz diyemez.

Oysaki bencillik içinde ben öznesi taşıyan ve bu değerli yapıyı korumaya yarayan sağlıklı sınırları içeren bir değerdir ne yazık ki toplumsal algı değerli olmamızı değil onlara hizmet etmemizi arzu ettiği için ben demenin mutluluğunun önüne bencillik kavramını koyarak kendimizi öz değerlerimizden uzaklaştırır.

Gerçek beni bularak tüm kirlenmelerden arınmış bir ben öznesi ile her eylem her istek tam olarak gerçekleşir daha da ötesi, olan ve olmayan her şeyin sembolik anlamını bilmenin getirdiği huzur duygusunu bize armağan eder.

İşte karanlık taraf hayatımızda yanlış sandığımız tüm doğruların ve potansiyellerimizin yer aldığı el değmemiş bir güç alanıdır ve bireysel farkındalık seansları kendimizle ve hayatla gerçekten ilişkiye geçmek, arzu ettiğimiz şeylere ulaşmak konularında bize son derece yardımcı olur.

İnsanı mutsuz eden şey aslında belirsizlik olup iyi ya da kötü olsa dahi hangi sebeplerin hangi sonuçları ortaya çıkardığı bilgisine sahip olmamız bizi özgürleştirir ve hayatta ne yapmamız gerektiği konusunda bize gerek sembolik gerekse kesin bilgiler verir.

İşte bir buçuk saat süren ve bireyin yaşam yolunun sembolik ve reddedilmez gerçeklerini karanlık tarafın bilgisi ile ortaya koyan bireysel farkındalık seansları sizi bu yolculuğa çıkarmayı garanti ediyor.

İç konuşmalarımız, ilişki, aile, iş ve hayata dair her konuda yanlış kodlamalarımızın dönüşmesi ve yük olarak gördüklerimizin güce dönüşmedi adına sizleri bu seansa davet ediyoruz.